f m
Copyright 2024 - All right reserver! pecavilag.hu 2007-2017

Dobóteszt könnyű csalikkal

... Dobóteszt könnyű csalikkal

Mikor két pergetőhorgász beszélget, gyakran szóba kerül ki hol, milyen felszereléssel, csalival kergeti a halakat. Felszerelésen belül sok szó esik a botokról, orsókról. Valahogy a zsinór kérdése mindig háttérbe szorul. Legfeljebb a „-fonott vagy monofil?” kérdéskörre korlátozódik.

Előző írásomban tettem egy kijelentést miszerint: 0,04-es Nanofil zsinórral „3-5 grammos fejjel 60-70 métert is dobtam szélcsendben.”  Picit szeretnék mélyebben belemenni ebbe a témába.

Elsőre hihetetlennek tűnik ez a távolság, de kicsit nézzük meg közelebbről ezt a zsinórt. 0,04 mondhatnám viccesen konvergál a nullához és valóban ahhoz hasonló az érzés dobáskor, mint mikor elpattan a zsinór és csak magában száll a csali. Jellemzően a fenekező, feederes horgászoknál tapasztalható (a bojis ólmokról nem is beszélve) ilyen esetben, hogy szinte föld körüli pályára áll a szerelék. Egy átlagos pergető zsinór mérete 14-16-os és évről évre csökken. Ennek a negyedrészéről beszélünk. Ez nem szúr igazából senkinek szemet. Hogy picit jobban érzékeltessem: gondoljunk bele mennyivel messzebbre repül a csali egy 20-as mint egy 80-as zsinórral.

Ne csak a levegőbe beszéljek kitaláltam egy tesztet: Orsómhoz 5 pótdob van, ebből 4 más-más zsinórral feltöltve. Elsőn az említett Berkley Nanofil, másodikon 0,08-as Daiwa 8-braid (ez a dob a többihez képest eléggé alul töltve), harmadikon egy hagyományosnak mondható kb. 16-os fonott (típusát méretét azért nem tudom pontosan, mert egy használtan vásárolt orsón volt)  negyediken pedig Spro carp feeder line 18-as

 

...

a feltöltött dobok

A csalik: 2”-os twisterek 1, 3, 5,5grammos fejjel és wobblerek : Microbait beetle 2,2 cm 2gramm, Salmo Hornet 2,5cm S 1,5 gramm, Salmo Tiny 3cm 2.5gramm. (gyári adatok valószínű horog nélkül ennyi a tömegük)

 

...

a résztvevő műcsalik 

 

Próbáltam a lehető legnagyobbat dobni egyforma zászlóval (ami kb70-80cm volt).
Minden típussal 3-3-at dobtam. Csak a tökéletes dobásokat számoltam be, ha valamelyik nem jól sikerült diszkvalifikáltam és megismételtem.  Ritkán adódott, hogy két dobás hossza között (azonos zsinórral, csalival, bottal) 2 métertől nagyobb legyen az eltérés.

...

A két pálca Hogy még érdekesebb legyen a teszt kölcsönkértem egy Mitchell Privileg 212cm 1-6gramm dobósúlyú pálcát és ennek a segítségével is eldobtam a csalikat nem csak a saját Berkley Pulse 2-8grammos 183cms botommal. Mint ismeretes előbbi egy lágy kispatakos, míg a második egy feszes, gerinces, jigelős. A legmesszebbre az 5.5 grammos jig szállt 55méterre, ami csaknem keresztben egy focipálya. Nagy távolság, de a tippelt 60-70 métertől azért elmarad. Mentségemre szolgáljon, hogy nehéz egy homogén vízfelületen a dobástávot jól megbecsülni. Pont ezért volt jó, hogy ez a teszt. Ezután jobban meg tudom becsülni az elérhető tvolságot.


Érdemes végigtanulmányozni a táblázatot:

...

 

 

A mért eredmények 

Ami számomra fontos tanulság:

 • az egykezes pálcával nem tudtam olyan lendülettel megsuhintani a dobást, mint két kézzel.
 • nem lehet messzebbre dobni egy lágyabb pálcával még könnyű csalit sem.
 • a bot hossza sem befolyásolta a távot.
 • egy jó felületű vékony fonott felveszi a versenyt a vékony monofil zsinórokkal.
 • nagyon fárasztó dolog ez a dobálózás
 • érdekes, hogy monoval dobott csaliknál mindkét bottal szinte ugyan azt a távolságot sikerült elérnem


Az eredmények tükrében érdemes elolvasni Endrődy Balázs közel tíz éve született hasonló írását a Haldorádón:

http://www.haldorado.hu/articles.php?articleid=309

Néhány gondolat és eddigi tapasztalat a Nanofilról:

 • nem szükséges fuoro előke olyan vékony, hogy nem zavarja a halakat.
 • 0,08 fölötti vastagságot szerintem nem érdemes vásárolni, ilyen esetben már jobb a fonott.
 • ha valaki 0,08 alá megy nagy előny, ha használt előtte vékony fonottat
 • minden dobás után figyelni kell a zsinórra, különben könnyen csúnya gubancokkal találkozhatunk
 • az ágra feldobást és szabadítást jól bírja, felülete erős, kopásálló
 • érdemes horgászat előtt ellenőrizni nincs-e rajta sérülés (mérete miatt minimális erőtartalékkal rendelkezik egy apró görcs, hurok azonnali szakadáshoz vezet)
 • gyakran visszavágok belőle egy zászlónyit, ezáltal biztosítva, hogy ne kophasson el a leginkább terhelt rész.
 • not a knottal szerelve nagyon erős (más kötésekkel viszont szinte egyből szakad)
 • ha valakinek rá áll a keze jó szolgálatot tehet neki, ellenkező esetben megkeseríti a horgászatait.Ezek után mindenki döntse el maga, hogy be meri-e vállalni.

A zord hideg ellehetetleníti a horgászatot. Marad a szobapeca.

Itt a kiállítások és a nagy bevásárlás ideje. Érdemes szétnézni a zsinórok között mert igen fontos a szerepük a pergetésben (is).