f m
Copyright 2024 - All right reserver! pecavilag.hu 2007-2017

Szlovéniai kaland

00

A családi síelést minden évben Roglán ejtjük meg Szlovéniában. Adriennel ezt a helyet tartjuk a legoptimálisabbnak arra, hogy gyermekeink megtanuljanak síelni: relatív gyorsan megközelíthető, tökéletes tanuló pályákkal, jó oktatókkal, remek szállással és megfelelő árakkal.

Mi ez? Ez egy horgászoldal, mit keres itt egy síelő írás?

 

Sokunknak több hobbija is van, igazán ideális helyeket keressük ahol akár több hobbinknak is hódolhatunk egyszerre úgy, hogy nem zavarjuk meg a család pihenését. Mivel két éve kezdtem horgászni, ezért már tavaly is úgy tekintettem a Zrece mellett folyó kis Dravinja-ra mint egy potenciális horgászat helyszínére, de akkoriban senki sem tudott nekem a szállodában segíteni.  Így 2011 februárjában maradt a szobapeca, míg a nagyobbik fiam tanul és a kisebbik aludt én csak kötöttem a szezonra a legyeimet.

 

01

Dravinja Zrece alatt 2011

 

Idén március közepére csúszott a síelés mely több szempontból ideálisnak tűnt. A meleg miatt nem kellett attól tartanom, hogy a maximalista családom zárásig marad a pályán, s a sebes pisztráng tilalom is véget ér márciusra (van még mit tanulnunk a szlovénektől, néha nálunk is elcsúszik az ívásuk januárra).

 

02

A bistricai  horgászok vízrendszere

 

A blogomon már írtam, hosszas nyomozásba kezdtem már két héttel az indulás előtt , hogy kiderítsem ki kezeli a Dravinját és merre lehet napijegyet vásárolni.  Sajnos csak szlovén oldalakat találtam, a fordító szoftverek nem adtak biztonságot, a megadott egyesületi számon senki nem vette fel a telefont, a mailre senki sem válaszolt.  Gondoltam semmi gond, néhány telefonszámot felvéstem magamnak, majd kérek a szállodában helyi segítséget.

 

Minden nap a síelés után nyomoztam, többször rámcsapták a telefont s a szlovén recepciós sem tudott semmit sem kideríteni 2 nap alatt. Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa, a harmadik napon fogtam magam és felkerestem az egyik telefonszámhoz tartozó címet, mely a völgyben elterülő egyik falu mezőgazdasági boltja. Személyesen már készséges volt a srác (aki rámcsapta a telefont), Ők nem árultak jegyet (a honlap ellenére) de kaptam egy mobil számot, mely jeggyel kecsegtet másnap.  A következő napon a pályáról hívtam fel az Oplotnica-i kocsmárost, aki azt mondta, hogy neki csak a helyi patakra van jegye, de azt csak májusban nyitják. Ekkor vesztettem el kicsit a türelmemet, s mondtam neki, hogy a honlap szerint a Dravinjára is nála lehet venni jegyet.  Erre az ipse megfordítja a napijegyet és meglepődve olvassa, hogy az jó a Dravinjára is. Évek óta árulja a jegyet és fogalma sincs róla, hogy hova??? Tiszta Magyarország!!!
Délután kocsiba be, irány a kocsma. Optimista vagyok, mindhárom hátralevő napra megvettem a napi 18 euróba kerülő jegyet. Tettem mindezt azért is mert a jegyet csak a horgászat megkezdése előtt kell kitölteni, így bármikor máskor is felhasználható (na ez nem Magyarország!). Ellenben a jegyen nem szerepel tilalmi időszak és a helyi kocsmáros azt sem tudta megmondani, hogy a Dravinján van-e olyan szakasz ahol nem szabad horgászni.  De legalább volt már jegyem!!!
Aznap máris kaptam egy kis kimenőt, volt három órám a naplementéig így elindultam fel Zrece fölé, a sebesen folyó kis vízben ott sejtettem a pisztrángokat.

03

Zrece felett Loska Gora

Nagyon sok időt tud az ember elverni azzal, hogy autóból ki-be száll, óvatosan megközelíti a vizet és kémked. Fentről lefelé haladtam, de mindenhol csak apró és nagyobb sebeseket láttam cikázni, ezekre nem volt szívem dobni. Volt egypár nagyobb gödör és vízesés ahova lemerészkedtem egy-egy nagyobb példány reményében, de semmi sem sikerült fognom.

 

04

csodálatos a környezet

 

Rohamosan közeledett a naplemente, úgy gondoltam ideje  lenne megkeresni a nagyobb példányokat, így gyorsan levágtattam Slovenka Konjicéig hátha itt már nagyobb példányokkal hoz össze a sors.
Amint lementem a mederbe azonnal megláttam egy szebb halat a sodrásban állni, gondoltam itt az idő egy szép szárazlegyes dobásra látott halra. Sajnos hiába közelítettem meg a gödröt hátulról, a belógó ágak miatt nem lehetett az én tudásommal szépen prezentálni a legyeket.  Így meg kellett kerülnöm a gödröt és nimfákkal próbálkoztam, melyre meg is akasztottam az egyik halat. A kis Traum River botom rögtön karikába hajlott, de erőltetni kellett, mert rendes akadó mögül horgásztam. Sajnos a 12-es tipet nem tartott sokáig, s megkönnyebbült a botom.   Az akadó mögött még akasztottam egy halat, de most nem erőltettem erre a halam beért a gyökerek közé és megint megtépett. Élményekben gazdagon távoztam, de halat nem fényképeztem.

05

indulás a második napra

 

Két nap múlva visszatértem Sloveske Konjicébe, már erősebb botot vittem magammal. Sajnos a felderítés elmaradt, mert az első gödörben egy komoly domolykó csapatot vettem észre. Szépen beosontam az akadó elé s egyre eregettem a csapat számára a szebbnél szebb (és itthon fogósnak bizonyult) nimfáimat, de le se …. . Nagyon felhúztam magam, eldöntöttem addig maradok, amíg nem fogok legalább egyet. Hihetetlen makacs természetű vagyok, többször okoz e tulajdonságom galibát. Most is ebben a gödörben töltöttem el a horgászatra szánt közel 3 órából több mint 2 órát s közben legalább 15 fajta nimfát és nedves legyet próbáltam ki, de semmi sem működött. Ekkor szántam rá magam arra, hogy feltegyek egy Clouser típust, hátha a gödör alján egy szebb halat meg tudok vele csípni.  Ez már majdnem pergetés, de már fogni akartam egyet. Meg is jött 5 perc múlva a kapás és már egy szebb domi karcolta a vízfelszínt s nem sok esélye volt már a 16-os előkével szemben. Egy perc múlva már a kezemben volt a koma, előttem néhány képet és útjára engedtem a halamat.

06

sok munka volt ebben a szép példányban

 

Sajnos elpazaroltam sok időt s már nem volt érdemes tovább mennem. Nem találtam meg a nagyobb sebeseket, de most már sejtem, hogy melyik szakaszon kell jövőre keresnem a halakat. Maradt még egy napijegyem, majd jövőre ellövöm de akkor már a nagypisztrángos szakaszon.
Joggal merül fel így a végén, hogy miként volt képes ez a pali oldalakat írni egy sima domolykó  fogásról. De annyi energiát és időt öltem bele abba, hogy ezen a vízen horgásszak, hogy úgy éreztem megdolgoztam e halért és meg kellett osztanom veletek.

Végezetül álljon itt néhány link és telefonszám, mely segít nektek megtalálni ezeket a kevésbé frekventált horgászvizeket és kellemesen szórakoztok, ha erre jártok télen vagy nyáron.


1)  a vízkezelő honlapja, sajnos csak szlovénul… google fordítót neki… :  itt

2)  kapcsolatfelvétel a vízkezelővel

3) Oplotnica-i kocsmáros telefonszáma: Mr. Borut 00-386-41-757904

4) saját felvételek a Dravinjáról  2011-ből  a blogomon