f m
Copyright 2024 - All right reserver! pecavilag.hu 2007-2017

Gázolás

00Egyik fórumtársunk beszámolója után szántam rá magam arra, hogy írjak egy cikket a vízben gázolásról.  Nem tudom lesz-e energiám minden oldalról körül járni a témát, így kezdem a most aktuális nyári lehetőségektől s majd esetleg lesz egy téli cikk is. Nálunk júniusra mind a tavaink, mind a folyóvizeink annyira felmelegednek, hogy az emberek ott keresnek menedéket a forró napok elől.  Ekkor nyílik tér a minimalista gázlós horgászatok előtt, ezeket a horgászatokat mindenki megengedheti magának, mert nem igényelnek különleges felszerelést.

 

Lábra valók

Tavi pecák


A meleg nyári hajnalok célhala főleg a balin, majd amint a Nap egyre magasabban jár, térhetünk át a nádasok szélén portyázó vörösszárnyú keszegekre, sügerekre (esetleg egy-egy csuka is horogra akadhat). Mikor a víz hőfoka 21C fölött jár, már nincs szükségünk komolyabb felszerelésre. Tavaink aljzata jórészt homokos, iszapos vagy apró kavicsokkal borított. Ekkor a mezítlábas gázolás is lehetséges, bár az alattomos kövek, oszlopok és nádtorzsák kellemetlen sérüléseket tudnak okozni.  Ennek elkerülése végett ajánlott egy olcsóbb műanyag CROCS papucs klón vagy egy szörf cipőként árult neoprén papucs.


01

Crocs papucs

02

Neopren cipő


Folyóvizek

A hazai folyóvizeink medre javarészt kavicsos, s szerencsére ezeket nem borítja nagy tömegben alga s más vízi növényzet.  Mert ezek iszonyatosan csúsznak, s itt már nem lenne elég egy sima műanyag papucs.  Folyóvizeinkben való gázolás már nem olyan egyszerű, mint a tavainkon.

Itt a meder sokkal gyorsabban változik, az óvatos vízbe ereszkedés alapkövetelmény. Akkor próbáljunk vízbe ereszkedni, ha a víz átláthatósága megfelelő, látjuk hova lépünk.  (Gyorsabb, mélyebb folyók esetében nagyon ajánlott egy gázlóbot beszerzése.) Akkor menjünk be a folyóba, ha azt is tudjuk, hol tudunk kijönni (sok vizünk a szabályozás miatt, magas/meredek partfallal rendelkezik, mint a Zala, Ipoly, Pinka, Gyöngyös stb. egyes részei).

Mivel a folyóink jó részének a partvonala még vadnak számít (vagy sokkal vadabb, mint a Balaton partvonala), így számomra igen fontos egy olyan gázlócipő mely jól fogja a bokát.  Itt nem igazán próbálkoznék egy sima műanyag papuccsal vagy a manapság használt csizma alapú gázlónadrágokkal. Kivételt jelentenek az alacsony vízállásnál előbukkanó sóderpadok, ahol továbbra is kényelmes és biztonságos lehet a tavi gázló kombónk. Ahol már kicsit küzdeni kell a vízhez jutáshoz is, ott jobban tesszük, ha beszerzünk egy gázló bakancsot. Mivel ezek a bakancsok arra készültek, hogy valaki egy neoprén zokniban végződő melles csizmán viselje, ezért érdemes egy 3mm vastag neoprén zoknit beszerezni egy sport/szörf/búvár boltból.

 

03  04
gázló bakancs                                                                       neoprén zokni
 

 

05


Nem ajánlott az ilyen melles, mivel a csizma nem tartja a bokát.


Nadrág

Ha elég meleg a víz akkor nyugodtan használjunk olyan fürdő és vagy rövidnadrágot melynek az anyaga gyorsan szárad. A sokáig magunkon tartott vizes nadrág (főleg a férfiaknál) kellemetlen egészségügyi problémákhoz vezethet, nem éri meg a kockázatot.  Ha a víz szennyezett, vagy a vízhez jutás során bokros , csalános részen kell áthaladnunk akkor elkelhet egy könnyű (szintén gyorsan száradó) túranadrág vagy egy lélegző anyagból készült nadrág.  Ezek a nadrágok már jelentősen megdobják a gázlós pecánk költségvetését, ellenben nem keserítik meg a fent említett növények az életünket a lejutáskor.  Másrészt a lélegző gázló nadrágok (esetleg melles nadrágok) segítenek kitolni a szezont azokra a napokra, mikor már nem kellemes a vízben álló horgászat egy rövidnadrágban.

06


Polók, ingek


Ne feledkezzünk meg egy hosszú ujjú ingről sem, melynek a gyors száradáson kívül még egy fontos tulajdonsággal kell bírnia: legyen UV szűrő.  Már nem csak a trópusi horgászat velejárója a hirtelen leégés, hanem a hazai vizeken is hamar égési sérüléseket szenvedhetünk.

 

07

 

Sapka

Hasonló tulajdonságokkal bírjon mint az ingünk, az UV álló tulajdonság alap.  Ízlés kérdése, de én a sima baseball sapka helyett a klasszikus kör alakú horgászsapkát részesítem előnybe, mivel jobban védi a fejet.

08


Mit vigyünk magunkkal még?

A gázló peca mindig a minimalista felszerelésről szól. Olyan táskánk legyen mely nem zavar a dobásban és lehetőleg ne érjen bele a vízbe ázatva a wobblereinket, legyeinket és más felszerelésünket.  Tudjunk magunkkal vinni egy rövid nyelű szákot, amit egy konnektor/mágnes kombóval magunkhoz tudunk biztonsággal rögzíteni. A táskánkban mindig legyen hely egy horogszabadítónak. Legyen nálunk egy vízhatlan tok az engedélyünk és a telefonunk számára (bárki kerülhet bajba, életet menthet egy működőképes telefon).