Felhasználói menü

Zole az ördög….és más zagyvai történetek I.
Írta: Török József   
2012. augusztus 13. hétfő, 15:54
00

Zole az ördög….és más zagyvai történetek I.

Nagyjából másfél éve kezdtem el a Zagyván horgászni, elég sok kilométert jártam már a partján. Szinte szerelmese lettem, pedig szolnoki származású révén húsz évet éltem tőle néhány ezer méterre, de akkoriban csak a Tisza érdekelt. Ezért hol magam, hol Skill sporttársal fedeztem fel horgász hóbortom legújabb helyszínét.  A fenti szinte patakszerű, a lenti már-már tavi külalakkal bíró és az átmenetet képező középső szakaszokon is megfordultam. Ez a kis folyócska csodálatos élményekkel adományozott meg, ezért egy kétrészes történetfüzérrel tisztelgek előtte.

 

 

Amikor a föld az éggel összeér

„Itt kell lemenni! Nem, a következőnél! Ez az, lássuk hol tudok leállni. Megvan, stop.”
Lekapcsolom a lámpát, a rádió szól, éppen az időjárás jelentés megy:

„A hidegfront betörése előtt erős viharos erejű szél heves záporok és zivat …”

Kiveszem a kulcsot és a női hang elhallgat. Jót mosolygok magamban, minimum 35 fok van már napok óta, ez meg itt ijesztgeti az egyszeri pecást. Csodálatos hely ez a Szolnok feletti Zagyva szakasz. A folyó itt már lecsendesedik, bár vízállása a közeli torkolat miatt nagyon függ a Tiszától. Nádas-bokros részek váltják egymást, így kanyarog el egészen a szolnoki torkolatig. A Paraszthíd közelében parkoltam le, itt egy kis köves zúgó van, alatta nagyon kis vízzel.

 

 

01

 Zúgó birkákkal

 

Gyerekek fürdenek a híd alatti részen, itt hal nem fog akadni, ezért lentebb megyek és figyelem a vizet. A víz olyan tiszta, hogy az aljáig lelátok, a sűrű víz alatti növényzet felett járőröző balinok és jászok látványától a szívem is elhallgat egy pillanatra, majd a talán csak a fejemben gondolt szilencium után hatalmas dobbanásokkal jelzi agyamnak, jó helyen vagyok. „Látott halat könnyű megfogni”- tartja a mondás. Na aki ezt kitalálta, azt elvinném ide, mert a halak sem wobblerekre, sem körforgókra, de még az oly nagy várakozással várt és otthon minimum ilyen titokban tartott lengyel rovarutánzatokra sem mozdulnak. Felrakok egy kis Yo-zuri minnow csalit, a doboza lassú süllyedést ígért, amikor kibontottam. Egyetlen hátránya, hogy a hasi horog eltávolítása után a mozgása teljesen felborul, jobbra-balra kacsázik, így visszarakom a kis horgot. Beállok egy kanyarba és a csutka Fenwick hatalmas távolságra lövi a kis japán csodát, ami egy bedőlt fa mellett landol. Már az indításba belever egy kis balin, nem nagy kunszt kitekernem. Fénykép után már csobban is tiszta vízben.

 

 

 02

Az első balin(ka)

Megmosom a kezem, gondolom ilyen pancsolással a kanyar ragadozói már elmenekültek. Elindulok visszafelé, megvan a nyerő csali, kezdődhet az aratás, de egyre melegebb a levegő, annak ellenére, hogy az idő már estefelé ballag. Eszembe jut az időjárás jelentés, eleresztek még egy mosolyt a képzelt bajszom alatt, nagyapám is megmondta: „Csak tippelnek!”. Egy nagyobb fánál látok szedéseket, a mellette lévő bokor alól pedig egy őn sarcolja a kishal sereget. Megvetem a lábam, és már száll is a csali, de a halak hamar óvatos üzemmódba kapcsolnak, így én is leállok, de nem tántorít el a pillanatnyi kudarc, kitartóan maradok a helyemen. Pár perc elteltével számításaimat igazolva újra éled a fa és a bokor alja. Talán harmadik dobásra sikerül megakasztanom a balint, de nem akkora amekkorát jósoltam. A harc nem nyúlik túl hosszúra, de azért át kell húznom a sűrű növényzeten. Olyan kilós forma lehet, egy horogág fogta a szájszélt, egy keményebb bottal biztos nem jött volna ki, a snecik nagy bánatára még mindig ott járőrözik valahol.

 

 03

 A kitartás jutalma

 

Nézelődök közben és kezd sötétedni, jól elment az idő. Megnézem az időt, hat óra múlt, ezt a korai alkonyt nem érzem indokoltnak. Az erdő eddig takarta az eget beborító fekete sereg érkezését, ennek fele sem tréfa, szedem a lábaim a kocsihoz, amitől minimum két kilométerre vagyok. De azért csak meg-megállok egy-egy jobbnak vélt helyen és megdobom a szembe lévő partot a már-már viharos erejű szélben. Egyik fa mögül egy nyúl ugrik fel és nagyjából ötven méteres távolságot tartva ugrál előttem. Lehet, ismeri már ezeket a különleges „vékonybotos” embereket, tudja nem kell félni tőlük.

 

04

Baljós árnyak

 

Már sötétben érek a kocsihoz, bedobom a cuccom, látom a gyerekek is hazamentek, ők még időben. Abban a pillanatban, amikor elfordítom a kulcsot, elindul a buli, és az ég leszakad, az ablaktörlő legmagasabb fordulaton sem bír az özönvízzel. Felmegyek a gátra, innen még öt kilométer a földút, ezért egy ismeretlen kavicsos utat választok. Döcög az öreg autó, de a kavics elfogy hamar, és egy traktor szántotta földúton evickélek tovább. Rossz választás volt, Gabriel GPS sem húzna ki ebből a slamasztikából. Az eső szakad én már Noét és bárkáját vizionálom az esőfüggöny mögötti kukoricásban, és vietnámi veterán dzsipvezetőket meghazudtoló trükkökkel próbálom kikerülni a traktorok által az anyaföld testén ejtett mély sebeket. Nem tudom mennyi időbe telt ez a hihetetlen menekülés, de régen fogott el úgy boldogság aszfalt látványától, mit abban pillanatban, amikor megláttam a műutat. Bekanyarodtam a garázshoz, kipakoltam a cuccot, majd fejlámpával megnéztem a kocsi alját, mert a nagy kaland közben mintha nem csak az esőt hallottam volna kopogni. Olajszint rendben, a kocsi túlélte. Hazaérve családom szánakozó tekintetétől kisérve vetettem le magamról a nyakig sáros ruhám és lefekvés előtt megfogadom az ilyen kalandokat kerülöm a jövőben, bár a reváns gondolatát nem vettem el, a nehéz küzdelem ellenére sem. Lesz még alkalom rá.

 

 05

Zagyvai dzsungel

 

Zole az ördög

 

Jó eső volt, de nem hagyott nyugodni a dolog, hogy visszatérjek a horgász becsületemen csorbát ejtő folyócska partjára. Persze óvatos duhajként a kocsi a biztonságos úton maradt és gyalog közelítettem meg a kiszemelt újabb terepet. A kristálytiszta víz néhány nap alatt a másfél métert emelkedő Tisza miatt bezavarosodott, és a halak aktivitása is alább hagyott. A múltkori időjárás jelentésben emlegetett hidegfront nem jött be, de a párás levegő és a sár kombináció (és persze a csapnivaló kondícióm) nem hagyta, hogy megint kilométeres utakra adjam a fejem. Elmentem a Malomszögi híd alá, ahol egy zúgó alatti részt dobáltam, de érdeklődés hiányában gyorsan elmásztam a híd alatti részig. Itt az elmászást tessék szó szerint érteni, mert egy mellékágon küzdöttem át magam, amit az esővíz combközépig érően töltött meg, így a gumicsizmám funkcióját vesztette, és kisebb átfolyásokat pedig a már kívül-belül vizes lábbelivel evickéltem át a híd alatti kövezésig. Talán húsz éve jártam erre, azóta ide is elért a civilizáció(?), néhány grafiti formájában. A firkák, vagy alkotások (ki-ki döntse el maga) témája alapján egy komplett sátánimádó kis szekta tarthatta itt szeánszait. Talán a bibliai történet nem követték nyomon a szektatagok és Lucifer helyett az ördögöt Zole névre keresztelték (!?), vagy egyszerűen csak a vezetőjükben (aki keresztneve Zoli lehet) látták az új Antikrisztust.

 

06

Nem jó előjel

 

Valószínű ez már örökre titok marad, de hamar túl is léptem a dolgon elvégre nem ezért jöttem, hanem a zagyvai kopoltyúsokat riogatni. A híd alatt a csendes vízben körforgót raktam a kapocsba, ebben bízok leginkább a zavaros vízben. Néhány dobás után ideges ütéseket éreztem a kezemben, egy kis sügér pofozta a kettes Mepps-et. Amikor kiemeltem a csalit, mérgesen bújt vissza a kövek közé, ahonnan még néhányszor kijött de egyre rövidebb távon követte a körforgót. Végül az áttörést Gpepp kolléga csalija hozta meg (nem először), a kis csíkoshátú nem bírta tovább cérnával és leverte a csalit.

 

 06

 Sügér kapitány

 

Továbbálltam, sügér már van, akkor most jöhet egy balin is. Kémleltem a vizet, de nem láttam semmi mozgást. A levegő fojtóan nedves és meleg volt, nem igazán van kedvem többet gyalogolni, ezért megálltam egy helyen, ahol a bedőlt fák között sejtettem a halat. Tőlem vagy húsz méterre láttam egy jobb rablást, szinte dübörögve vert a halak közé egy nem is kicsi balin, még a madárcsiripelés is abbamaradt, tudták ők is, itt valakinek befejeződött az Élet nevű játék. A Gpepp-féle balingyilok fennmaradt, az első dobás a fa mellett landolt, a bevontatás előtt megveregettem a vállam, nem semmi dobás volt így elsőre. A várt „Nagy Bumm” elmaradt és a további ördögöt (vagy Zole-t?) kisértő dobások sem hoztak eredményt. Ráadásul egy dobás után a csalim csak a kicsit vastagabb monofil zsinóromnak köszönhetően tudtam csak kiszabadítani a szemközti dzsungelből. Szerencsém volt, visszajött a nagy tiszteletben tartott csali. Normál esetben nem nagyon izgatott volna a csalivesztés, az én horgászatomban ez bőven benne van, de ez az a csali, ami már nem egyszer mentett már meg betlitől. Az elsőt egy csuka vitte el, és mire az alkotót megkerestem már a végső fázisban tartott a mű, mert Peti olvasta a fórumon a szomorú esetet (örök hála!). Szóval ez nem lesz az Zole ajándéka, de újrakötöttem a kapcsot és visszaraktam a kis csodát. Egy kisebb fordulást láttam a szemem sarkából, -itt a balin- gondoltam és első dobásra meg is akasztottam a halat. Az akasztás után a méretes csuka nyílként vágódott ki a vízből (ezt miért kell csinálni?), ledugtam a bot végét a víz alá, és közben imádkoztam, hogy kitartson a zsinór, bár a csalit talán szájszélben láttam. Egy vízben lévő fűcsomóra felakadt a halam, bementem érte a combig érő vízbe és kitessékelem az ideiglenes pihenőhelyéről.  Rövid harc után megszelídült a halam, kézbe vettem, majd kiakasztottam a félig-meddig kiegyenesített horgot a szájszéléből és pár fotó után már engedtem is útjára.

 

07

 Necces akadás

 

Ebben azért szerencse is volt, hogy Zole nem tudta elvenni a totemcsalit. Leültem a fűre és másodjára öntöttem ki aznap ki a csizmámból a vizet. Közben figyeltem a kis folyót, hátha mutatja magát még valami nemesebb ellenfél. A nedves hőség elviselhetetlen, vizem elfogyott, mintha a Pokol tornácán egyensúlyoznák, de nem is csoda, ördögi hely ez, mint tudjuk. Büszkén szedtem szét a botom, és raktam kis csalit a dobozba és mint Szent Mihály a lándzsájával elégedetten elindultam haza, hiszen ma legyőztem a Zole-t az ördögöt!

 

08

 Zagyvai idill

 

 

 

 

 

 

 

 
FacebookTwitterGoogle bookmark

Esetleg ezek is érdekelnek...
 • Gyerekekkel a vízparton

  00

  Gyerekekkel a vízparton

  Minden rokonom, ismerősöm és barátom tudja, hogy imádok horgászni.  Azt is sokan tudják, hogy három gyönyörű fiúgyermek édesapja vagyok. Azt már kevesebben tudják, hogy a három fiamból a két kisebbik, már rendesen be van oltva a horgászat nevű vírussal. Egészen kicsi koruk óta imádják a vízpartot, a halfogást. Ha tehetem, viszem őket magammal a vízpartra. Mivel a gyerekeknél, a horgászatra való nevelésnél fontosnak tartom a fokozatosságot, ők is a spiccbotos snecizéssel kezdték. Miután már ebben profik voltak jöhetett a keszegek, kárászok aprítása. Az idén aztán nagy fordulatot vett a fejlődésük…

   

 • A Jósva télen

  A Jósva Télen
  Gombár Peti  szólt, hogy szabad a vasárnapja nem nézzük-e meg a Jósvát pisztráng ügyileg?
  Mivel én is szabad voltam nekivágtunk. Na nem volt ez ilyen egyszerű! Múlt héten még kemény mínuszok voltak és ezekhez a hőmérsékletekhez simán hozzá kell adni még egy kicsit ha valaki az Északi vizekre akar menni pecázni, így talán az első olyan hétvége volt februárban amikor se hófúvás, se farkasordító hideg nem volt. Azért a hőmérséklet csökkenése még nem volt biztos jele annak, hogy horgásszunk, hiszen ahogy közeledtünk a Jósva felé minden be volt fagyva! Sajó beállva, Bódva szinte teljesen befagyva, és ahogy ráfordultunk az aggteleki útra a Jósva is teljesen be volt fagyva! Mondtam magamnak ezt jól megszívtuk, talán hallgatni kellett volna Sanchóra, hogy vigyük magunkkal a lékfúrót. Épp azon gondolkodtam, hogy fogjuk ezt megmagyarázni, hogy utaztunk több mint 50 kilómétert egy befagyott patak miatt, mikor megérkeztünk Színpetribe –úti célunk  első állomására- a malomhoz és láttuk, hogy a patak nincs befagyva! Juhé! Ez olyan volt, mint egy jól sikerült petting!
  01. kép
  Szerelés egy kis szakma miatt. Peti a következő felszereléssel pecázott:
  Berkley Pulse 2-8 g bottal + Ryobi Zauber 2000 orsóval+ Berkley TrileneMax 0,20 monoval
  Én pedig egy geologic 1,30-as 3-12 g bottal, egy 2500 Chronos AL orsóval és 18-as monoval.
  Peca
  Peti rögtön a hídnál állt meg én feljebb mentem egy kicsit az úttól és ott dobáltam. Peti egy kis támolygót ( SavaGear Nails márkájú) rakott fel és a híd alá dobált, mint oly sokszor most is kételkedtem abban, hogy ez eredményes lehet, de hallom, hogy csobogás a híd felől. Peti egykedvűen közli velem, hogy pisztrángot akasztott és épp harcban van! Botot eldobtam, gépet élesítettem és rohantam a nem kicsi hóban, mire odaértem már parton volt a csodálatos sebes! Orgazmus közeli állapot!
  02. kép
  03. kép.
  Halat visszaengedtük, nagyon örültünk mind a ketten, talán én még boldogabb voltam mintha én fogtam volna!
  Elindultunk felfelé a patakon a szűz hóban, előttünk még nem járt senki a vadakon kívül, eléggé féltem is nehogy az egyik bokorban megugorjon egy őz vagy egy szarvas mert azt hiszem akkor mindenki megijedne.
  Csodálatos volt a víz! Mélykék, sötétzöld színekben pompázott, kristály tiszta volt és a partján a fehér hótakaró miatt igen fantasztikus látványt nyújtott. Voltak lassúbb részek ahol a part mentén jég volt rajta, de az embert nem bírta meg, Peti az egyik ilyenre ráállva be is szakadt, gondoltam ez a volt a Jósva bosszúja a pinyőért!
  04. kép
  05. kép
  06. kép
  Felváltva haladtunk hol én, hol ő ment előre, de közel voltunk egymáshoz. Az egyik gyökér mellől megérkezett Peti második hala, vagyis csak a kapás, a kis támolygóra megint. A fék felsírt, de a pisztráng lemarad. Ekkor már én is olyan csalikkal horgásztam, ami a fenék közelében karistol, mert a kapások csak onnan jöttek, így az első kapás nekem is egy kék/fehér Uglyra jött, amit elbaltáztam, mert azt hittem elakadásom van és amikor beleemeltem akkor fordult le a halam. Sajnos az 1,30-as geologic botomat nem igazán éreztem. Könnyű volt a bokrok közt vele, bozót harcolni, dobni, de sajnos a kapást nem igazán tudtam lekövetni, olyan volt, mint az elakadás és bevágás helyett inkább csak bambultam, hogy mi lehet ez? Persze a következő ilyen elakadás/kapás szerűségbe becsörgettem, de egy kisebb sziklát pattintottam telibe. Az is lehet, hogy a pisztrángok ilyen langyos kapást csinálnak télvíz idején, de egy gerincesebb bottal azért jobban tudtam horgászni ezen a patakon. Rossz botot választottam mára ezt magamban lezártam-vagyis ezt szerettem volna hinni az elment halam után.
  07.kép
  Jó nagy szakasz végighorgásztunk, Petinek és nekem is jutott egy-egy kapás még, de visszafelé vettük az irányt, úgy gondoltam talán bent a faluban –ahol  pisztrángot is fogtuk- talán eredményesebbek lehetünk.
  Néhány kulturális sor következik betétként!
  Maga a falú borsod megye egyik legrégebbi települése, az az érzése az embernek, hogy megállt itt az idő, a házak egymással versenyeznek melyik a legrégebbi, a településen szinte síri csend van, csak a kutyák ugatása valamiféle zaj. Az egyik portán még karácsonyfa díszelgett, és több ház is karácsonyi hangulatban volt.
  08. kép
  09. kép.
  10. kép
  Ahol leparkoltunk a malomnál ott található a falú egyik turisztikai jellegzetessége a világ legnagyobb könyve, de ez a hely is be volt zárva. A parkoló pont egy szennyvízátemelő mellett van és elég büdös, de elnyomja a parkoló túloldalán levő pálinkafőző szaga. A pálinkafőzőből a törköly moslékot a patakba hordják, ez szemlátomást ne zavarja a halakat, sőt szerintem kedvelik is.
  Lehet legközelebb megpróbálok törköly moslékos etetést pisztrángra!
  A falúban a kertek alatt pecáztunk, úgy akartuk, hogy visszasétálunk a parkolóhoz a patak partján, lefelé nem mertünk menni, mert az egyik háznál egy sátán tekintetű kuvasz figyelt minket és nem akartunk déli ebéd lenni. Felfelé indultunk tehát, de sajnos ló karámokat építettek és szemlátomást a patakpartot is feltúrták, a jó tálcák szinte teljesen eltűntek.  Aztán szögesdrótakadályba ütköztünk, de gondoltuk átmászunk a szögesdrót melletti villanypásztoron, nehogy már minket akadályozzanak a pecában! Petit előre engedtem, ő másszon először –meg is rázta az áram! Én így már nem próbálkoztam, inkább a falú felé vissza kerültünk, ahogy jöttünk.
  11. kép
  Elautóztunk a következő hely felé, de előtte benéztünk Jósvafőre a kocsmába egy kávéra és csokira.
  A kocsma neve Kis kocsma, azért ez mert kicsi. Nem is volt nagy választék, pedig ki volt írva, hogy pizza és hamburger lapható, elképzelni sem tudom, hogy ott valaha árultak ilyet! A kocsmába nem csak az idő hanem az Európai Unió sem ért ide! Simán cigarettáztak az emberek, a pultos ember pedig ritka nagy bunkó volt hiába kértem tőle ezt azt csak nagy nehezen második kérésre teljesítette.
  Ekkor láttam, hogy mind két fülén nagyothalló készülék van!  Nem is volt bunkó, de elég hangosan kellett neki elmondani a kérésemet!
  A kávé után úgy döntöttünk olyan helyet keresünk a patakon ami minden civilizációtól messze van így Színpetri és Jósvafő között megálltunk az út mellett és a mezőn átvágva egy teljesen érintetlen szakaszon próbálkoztunk.
  12. kép.
  Itt tényleg már kutyák sem ugattak és csak a rengeteg vadnyom utalt arra, hogy itt élet is van. Minden állásra próbáltam ’hangosan” bebújni, nehogy az egyik mögött egy szarvasbika pihenjen, mert akkor biztosan előbb távozott volna belőlem a kávé!
  Peti felfelé indult én lefelé. Talán itt voltak a legszebb részek a patakon, festeni sem nagyon lehet szebbet. Hal viszont már nem volt, Peti és én is egy-egy kapáskáig jutottunk, nekem plusz volt egy kisebb domi lekövetésem is. Elég szépen beborult és elkezdett valami dara féle esni, úgy döntöttünk hazafelé indulunk.
  13. kép.
  14.kép.
  Nagyon jó peca volt, a csodálatos ÉMHE megint megajándékozott egy szép horgászattal a csodálatos Jósván!
  Mindenkinek azt tudom tanácsolni, ha van kívánság kártyája, akkor az egyiket ezen a patakon használja fel!
  Eppusz

  00
  Gombár Peti  szólt, hogy szabad a vasárnapja nem nézzük-e meg a Jósvát pisztráng ügyileg?Mivel én is szabad voltam nekivágtunk. Na nem volt ez ilyen egyszerű! Múlt héten még kemény mínuszok voltak és ezekhez a hőmérsékletekhez simán hozzá kell adni még egy kicsit ha valaki az Északi vizekre akar menni pecázni, így talán az első olyan hétvége volt februárban amikor se hófúvás, se farkasordító hideg nem volt. Azért a hőmérséklet csökkenése még nem volt biztos jele annak, hogy horgásszunk, hiszen ahogy közeledtünk a Jósva felé minden be volt fagyva! Sajó beállva, Bódva szinte teljesen befagyva, és ahogy ráfordultunk az aggteleki útra a Jósva is teljesen be volt fagyva! Mondtam magamnak ezt jól megszívtuk, talán hallgatni kellett volna Sanchóra, hogy vigyük magunkkal a lékfúrót.

   

Bocsi, de számodra nem engedélyezett a hozzászólás.

Valid XHTML & CSS | Template Design ah-68 | Copyright © 2009 by Firma